Firmele de repatrieri funerare și personalul mortuar sunt mai puțin susceptibili de a contracta COVID-19 de la persoanele decedate infectate cu virusul dacă adoptă proceduri adecvate de prevenire și control al infecțiilor și poartă echipament de protecție individuală adecvat (EIP). Cel mai mare risc va proveni probabil din contactul cu membrii familiei. Autoritatile recomanda utilizarea de strategii de precauție pentru a minimiza riscurile pentru sănătatea publică și pentru a preveni răspândirea bolilor:

Precauțiile privind contactul și picăturile trebuie utilizate atunci când se manipulează corpuri decedate confirmate sau suspectate că au COVID-19. La manipularea corpurilor decedate, purtați EIP corespunzător în orice moment, fără a contamina suprafețele mediului. Pentru transport și depozitare, corpul trebuie așezat și fixat într-un sac sau înfășurat într-un mod care să prevină scurgerile; pentru a realiza acest lucru poate fi necesară o ambalare dublă.
Geanta de corp trebuie să aibă eticheta „COVID-19 – Manevrați cu grijă”.
Evitați manipularea inutilă a corpului care poate expulza aerul sau lichidul din plămâni.
Nu se recomandă îmbălsămarea unui corp confirmat sau suspectat că are COVID-19.
Poate avea loc vizionarea de către familie a decedatului; cu toate acestea, membrii familiei ar trebui să evite orice contact cu corpul, dacă apare contactul, sfătuiți să efectuați igiena mâinilor.
Mențineți distanța socială recomandată față de familiile și prietenii decedatului.
Ce este virusul COVID-19?
COVID-19 este o boală cauzată de o nouă tulpină de coronavirus, SARS-CoV-2, care nu a fost identificată anterior la oameni. A fost identificat pentru prima dată în Wuhan, provincia Hubei, China, unde a provocat un focar mare și continuu. De atunci au fost identificate cazuri în multe alte țări, inclusiv în Australia.

COVID-19 se răspândește prin picături produse atunci când o persoană infectată tuse sau strănut sau prin contact indirect cu mâinile, suprafețele sau obiectele contaminate. Oamenii sunt expuși riscului de infecție dacă intră în contact strâns (față în față timp de cel puțin 15 minute, cumulativ pe parcursul unei săptămâni sau într-un spațiu închis timp de cel puțin 2 ore) cu cineva care are COVID-19.

Risc pentru firmele de repatrieri funerare si transport funerar international
Nu există dovezi ale unui risc crescut de transmitere a virusului care cauzează COVID-19 către lucrătorii din industria funerară care se ocupă de cadavrele celor suspectați de a fi sau au confirmat că au murit din cauza COVID-19. Cel mai mare risc va veni probabil din eșecul de a utiliza măsuri de prevenire și control al infecțiilor și de contactul cu membrii familiei.

Personalul care efectueaza transport funerar ar trebui totuși să utilizeze măsuri de prevenire și control al infecțiilor la manipularea corpurilor. Informații suplimentare sunt disponibile în Politica de prevenire și control a infecțiilor NSW .

Pregătire transport funerar cu COVID-19
Înainte de a accepta persoanele decedate cu COVID-19, directorii de înmormântare ar trebui să își revizuiască propriile politici și proceduri de prevenire și control al infecțiilor și să se asigure că personalul este familiarizat cu aceste practici. Aceasta poate include furnizarea de instruire în domeniul igienei mâinilor și modul de îmbrăcare și eliminare a EIP.

Precauții în timpul efectuarii transportului funerar
Evitați manipularea inutilă a corpului care poate expulza aerul din plămâni.
Respectați întotdeauna măsurile de precauție standard și purtați EIP corespunzător în timpul manipulării corpului.
Practicați practicile de igienă a mâinilor înainte și după contactul cu corpul.
Efectuați decontaminarea regulată a mediului, inclusiv toate suprafețele și echipamentele cu un detergent și dezinfectant sau produs cu dublu scop inclus în Registrul australian al bunurilor terapeutice ca dezinfectant listat cu o afirmație virucidă specifică („ucide virușii”).
Echipament de protecție individuală (EIP)
Prevenirea și controlul infecțiilor standard, liniile directoare privind sănătatea și siguranța la locul de muncă trebuie respectate întotdeauna în timpul manipulării și pregătirii corpului. Tot personalul ar trebui să fie instruit în utilizarea corectă a EIP.

Persoanele în contact strâns cu corpul trebuie să poarte:

o îmbrăcăminte exterioară de protecție curată, cum ar fi o halat (halat de unică folosință impermeabil sau rezistent la fluide)
mănuși de unică folosintă
o mască chirurgicală de unică folosință
protecție adecvată a ochilor, cum ar fi ochelari de protecție sau un scut facial.
După utilizare, EIP trebuie îndepărtat cu atenție și decontaminat (dacă se reutilizează) sau aruncat în deșeuri generale cât mai curând posibil.

Proceduri de generare a aerosolilor
Potențialul de răspândire în aer a COVID-19 este încă necunoscut. Procedurile de generare a aerosolilor trebuie evitate, dacă este posibil. Ar trebui utilizate măsuri de precauție în aer atunci când se efectuează proceduri de generare a aerosolilor, cum ar fi utilizarea post-mortem a instrumentelor electrice oscilante sau cu rotire rapidă.

Precauțiile aeriene includ:

-echipament de unică folosință, cu mânecă lungă, rezistentă la fluid
Masca respirator P2 / N95 (masca) – ar trebui să fie verificată pentru fiecare utilizare
-scut facial sau ochelari de protecție
-mănuși nesterilice de unică folosință la contactul cu pacientul
i-giena mâinilor înainte de îmbrăcare și după îndepărtarea mănușilor.

Genți de corp
La transportul decedatului, corpul trebuie așezat și fixat într-o pungă sau înfășurat într-un mod care să prevină scurgerea oricărui exsudat de corp sau a altei substanțe. Pentru a realiza acest lucru, poate fi necesară împachetarea dublă.

Geanta de corp trebuie să fie etichetată în mod clar și permanent „COVID-19 – Manevrați cu grijă”.

Firma de repatriere funerara ar trebui să scoată corpul doar pentru a pregăti corpul pentru vizionare, incinerare sau înmormântare.

Pungile de corp uzate trebuie aruncate în fluxurile clinice de deșeuri.

Manipularea corpurilor
Persoanele care se pot ocupa de persoanele decedate cu COVID-19, cum ar fi directorii de înmormântări și însoțitorii de morgă, trebuie să respecte orientările specificate în partea 3 a Orientărilor australiene pentru prevenirea și controlul infecțiilor în asistența medicală (2019) publicate de National Health și Consiliul de cercetare medicală. Atunci când introduce un corp într-o pungă sau în ambalaj, o persoană trebuie să respecte procedurile standard de prevenire și control al infecțiilor, în conformitate cu politica de prevenire și control a infecțiilor NSW.

Transportul funerar
Proprietarul sau șoferul vehiculului folosit pentru transportul decedatului ar trebui să fie informat că corpul este confirmat sau suspectat că este infectat cu COVID-19.

Nu există nicio modificare a protocoalelor obișnuite de transport corporal pentru decesele legate de COVID-19.

Imbalsamare
Îmbalsamarea nu este recomandată corpurilor care au murit din sau cu COVID-19, deoarece nu este clar dacă îmbălsămarea este sigură.

Dacă trebuie să se facă îmbălsămare, îmbălsămatorul trebuie să fie certificat și instruit în utilizarea EIP în concordanță cu precauțiile de contact și aeropurtate. Aceasta include un aparat de respirat (mască) P2 / N95, care a fost verificat în formă, rochie, mănuși și protecție pentru ochi.

Vizualizarea corpului
După ce a fost pregătit cadavrul, ar trebui să se permită vizionarea familiei sau a rudelor decedatului în unitatea mortuară a unui director funerar.

Trebuie respectate măsurile standard de prevenire și control al infecțiilor. Membrii familiei nu ar trebui să sărute sau să atingă persoana decedată pentru a minimiza riscul transmiterii.

Dacă un membru al familiei atinge corpul, trebuie să se spele pe mâini cu apă și săpun imediat după aceea sau să folosească o frecare pe bază de alcool.

Servicii funerare internationale
Pentru a reduce la minimum transmiterea COVID-19, firmele de repatriere funerara trebuie să respecte toate Ordinele de sănătate publică referitoare la întruniri.

Firma de servicii funerare sau persoana responsabilă ar trebui să pună în aplicare o înmormântare, servicii funerare și respecte Planul de siguranță COVID-19

Persoana care organizează evenimentul este responsabilă pentru o înmormântare, slujbă de pomenire sau adunare imediat după înmormântare ținută într-un parc public, o rezervație sau o grădină publică.

Incinerarea corpurilor
Firma de servicii funerare trebuie să respecte reglementările relevante din domeniul sănătății publice din NSW în ceea ce privește eliminarea corpurilor. Prevenirea și controlul infecțiilor trebuie utilizate în timpul manipulării corpului, iar incinerarea corpurilor decedate trebuie confirmată sau suspectată că are COVID-19.

Îndepărtarea dispozitivelor medicale implantate nu este recomandată pentru corpurile care au murit din cauza sau cu COVID-19, deoarece nu este clar dacă este sigur să se facă. Practicile de incinerare ar trebui gestionate în consecință. Dacă dispozitivul trebuie îndepărtat, persoana care îl scoate ar trebui să fie certificat și instruit în utilizarea EIP în concordanță cu contactul și precauțiile aeriene. Aceasta include un aparat de respirat P2 / N95 care a fost verificat, rochie, mănuși și protecție pentru ochi.